My Precious Buddies:)

Daisypath

Daisypath Coretan Kehidupan_ck

"U may hurt me with a truth but don't satisfy me with a lie"


Dah baca? Jom komen sikit?^^

Latest Karya

Latest Karya

31 May 2012

Love Make Me Smile 16





Love 16
            Puan Hayati tak berkalih memandang anak muda di hadapannya itu. entah siapa dan dari mana datangnya. Rasanya, melihatkan gaya lelaki ini, dia bukannya orang sembarangan.
            “Cucu ni siapa namanya?” Tok Mi bersuara memecah kebisuan.
            “Saya Ammar Adwan. Boleh panggil, Wan.” Jawab Ammar Adwan sambil mengukir senyum segaris.
            “Kamu ni dari mana?” soal Tok Mi lagi.
            “KL, Tok Mi.” Balas Ammar Adwan.
            “Buat apa datang sini?” terus terang Puan Hayati bertanya. Tiada nada mesra dalam percakapannya.
            Tok Mi yang mendengar pula segera menghantar isyarat melalui jelingan matanya. Tidak setuju dengan kelakuan anak perempuannya itu. Mana boleh layan tetamu macam tu?
            “Saya datang nak bincang sesuatu, berkenaan Nasha Athierah.” Beritahu Ammar Adwan.
            “Sebelum tu, kamu kata tadi, kamu ni kawan Atie kan? Kawan jenis yang macam mana?” soal Puan Hayati. Matanya tajam menikam wajah Ammar Adwan.
            Ammar Adwan diam, menarik nafas untuk menenangkan hati sendiri.
            “Kawan tempat kerja dia.” Jawab Ammar Adwan. Jawapan ni yang paling selamat rasanya.
            “Oh, kawan biasa je?” soal Puan Hayati. Masih dengan muka garangnya.
            Ammar Adwan mengangguk perlahan. Rasanya lebih molek jika dia meletakkan hubungan mereka sekarang sebagai kawan biasa sahaja. Lagi pula dia mahupun Nasha Athierah tidak pernah berbicara lanjut mengenai hal ini. Rasanya seperti dia saja yang angaukan si gadis. Hati si gadis, dia tidak pastilah pula.
            “Erm, baguslah kalau macam tu. Ingatkan kamu ni boyfriend dia ke apa.” Ucap Puan Hayati.
            “Nasib baik...” Puan Hayati berkata lagi.
            Ammar Adwan pelik. “Nasib baik?” soalnya, kurang mengerti. Macam tergantung pun ada ayat emak Nasha Athierah ni tadi.
            “Yelah, nasib baik. Kalau kamu ni boyfriend dia, memang freelah kena sebat dengan penyapu. Untie paling pantang kalau anak-anak untie bercinta-cinta ni. Untie lepaskan dia ke KL tu untuk belajar, untuk kerja. Bukan nak menggatal tak tentu pasal dengan jantan-jantan.” Panjang lebar Puan Hayati berhujah.
            Ammar Adwan mengangguk faham. Sekilas wajah Tok Mi di curi pandang olehnya.
            “Yati, sudahlah tu. Kamu menakutkan si Wan ni je. Ada ke tetamu datang nak di rembat dengan penyapu pulak?” lembut suara Tok Mi menegur.
            “Saya ni bukan apa mak, saya tak suka orang kampung bawak mulut, cerita yang bukan-bukan pasal keluarga kita ni..pasal anak-anak saya,”luah Puan Hayati.
            “Yelah Yati,” Tok Mi tersenyum segaris. Anaknya ini memang bertegas dalam hal yang satu ini. Kerana hal itu jugalah kedua orang cucunya itu tak ramai kawan lelaki. Masa sekolah dulu pun boleh di kira berapa kali kawan-kawan lelakinya datang ke rumah ni. Masa musim raya dan juga kenduri arwah. Kalau datang suka-suka, memang berasap telinga kena ceramah dengan Puan Hayati Sulaiman ni.
            “Tadi kamu kata ada benda nak bincang kan? Mesti benda penting, kalau tak..mana mungkin kamu boleh sampai ke sini.” Tok Mi memandang Ammar Adwan.
            Ammar Adwan tersenyum segaris. Wajah Tok Mi dipandang silih berganti dengan wajah Puan Hayati.
            “Hah, dah kenapa tak boleh nak bercakap pulak?” soal Puan Hayati.
            “Yati, sabar. Beri masa pada Wan.” Tegur Tok Mi.
            Puan Hayati merengus perlahan. Dia bukannya apa, cuma tak berapa gemar ada kelibat lelaki berlama-lama di dalam rumahnya. Nanti ada pula cerita liar yang tidak enak di dengar.
            Puan Hayati menjeling sekilas pada Ammar Adwan yang sedang terkulat-kulat. Kipas lipat di tangannya di buka kasar.
            “Sebenarnya saya datang ni...nak beritahu  mak cik...”
            “EHEM. Untie. Untie Yatt.” Celah Puan Hayati sambil menjeling sekilas pada Ammar Adwan.
            “Maaf, Untie Yatt?” Ammar Adwan hampir terlopong tak percaya. What? Untie Yatt?
            “Kenapa orang kampung tak boleh nak guna nick name glamour macam tu ke?” soal Puan Hayati sinis.
            “Err, tak. Maksud saya boleh...” Ammar Adwan garu keningnya. Alamak, mati aku macam ni!
            “Wan, jangan di kisahkan Mak cik Yati ni. Teruskan apa yang kamu nak beritahu pada kami tadi,”Tok Mi segera meleraikan suasana yang berubah tegang.
            Ammar Adwan menarik nafas, kemudian menghelanya perlahan-lahan. Wajah Tok Mi dan Puan Hayati di pandang silih berganti.
            “Saya datang nak minta restu Tok Mi dan Untie Yatt untuk ambil Nasha Athierah binti Ahmad Nasir sebagai isteri saya yang sah,”luah Ammar Adwan senafas. Gayanya macam nak melafaskan akad sahaja.
            “APA?!!!” bergegar seluruh rumah dengan pekikan Puan Hayati.
            “Apa eh apa! Apa kono eh jang, eh kau apa, apa!!!” Tok Mi yang terkejut terus bangkit menari zapin.
            Ammar Adwan pula terkesima melihat Puan Hayati yang sudah berdiri bercekak pinggang di hadapannya dengan mata yang membuntang besar.
            “Ya ALLAH, Yati! Kenapa tiba-tiba jerit ni...” Tok Mi yang sudah habis latah kembali mengambil tempatnya sambil mengurut dada.
            “Maaflah mak,” Puan Hayati tersengih segaris pada Tok Mi.
            “Apa kau cakap tadi?!” soal Puan Hayati pada Ammar Adwan.
            “Sa..saya nak ambil Nasha Athierah jadi...” Ammar Adwan sudah bersandar rapat ke dada sofa apabila Puan Hayati sudah mula menyinsing lengan blousenya.
            “Jadi apa?!” soal Puan Hayati, garang.
            “Jadi isteri saya!!” Ammar Adwan memejam rapat matanya. Ya ALLAH, betul ke apa yang aku buat ni?
            “Erm. Jadi itulah sebab kamu ke mari ni?” suara Tok Mi yang kedengaran membuatkan Ammar Adwan perlahan-lahan membuka matanya.
            Puan Hayati nampaknya sudah kembali mengambil tempat di sofa panjang.
            Ammar Adwan menghela nafas lega. Mujur tak kena ‘libas’ tadi.
            “Ya, Tok Mi.” Ammar Adwan sedaya upaya mengukir senyum.
            Puan Hayati memandang ibunya sebelum beralih pada Ammar Adwan.
            ‘Gentlemen,’ dalam diam hatinya memuji keberanian Ammar Adwan berjumpa sendiri dengannya. Puas sudah rasanya dia tayang sifat garang dan muka bengisnya sejak awal tadi, namun si jejaka masih lagi meneruskan niat kedatangannya ke sini.
            “Ada orang datang merisik anak kamu ni Yati oii,” Tok Mi tertawa kecil. Dari riak wajahnya, tergambar kegembiraan di situ.
            “Kamu ingat, Untie terharu ke dengan tindakan gentlemen kamu jumpa kami face to face ni sampai nak serahkan anak Untie tu senang-senang je pada kamu?” soalan Puan Hayati membuatkan Ammar Adwan terkulat-kulat lagi. Dah pulak?
            “Maksud Untie?” soal Ammar Adwan. Hati entah kenapa mula berlagu resah. Asalnya, dia fikir semuanya akan jadi baik-baik sahaja jika dia datang bersemuka dengan keluarga Nasha Athierah seterusnya menyatakan hasrat hatinya. Tetapi, keluarga Nasha Athierah ni..macam pelik sikit. Unpredictable. Tapi, itu semua bukannya alasan untuk dia berpatah balik.
            ‘Selagi aku tak dapat Nasha Athierah, aku takkan menyerah kalah.’ Hatinya dalam diam memasang tekad tersendiri.
            “Nak ambil anak untie jadi isteri kan?” soal Puan Hayati sambil tersenyum lebar. Senyuman yang menyimpan 1001 rahsia. Gerun.
            Ammar Adwan mengangguk yakin.
            “Ada ujian yang perlu kamu lepasi dulu.” Ucap Puan Hayati.
            “Ujian?” Ammar Adwan jatuh rahang. Terkejut. Tak sangka.
            “Ye. Ada dua ujian. Ujian lisan. Dan ujian praktikal.” Puan Hayati senyum lagi melihat wajah Ammar Adwan yang tadinya yakin kini sudah sedikit keruh. Takut ke cik abang oii?
            “Nak teruskan atau nak tarik diri?” duga Puan Hayati. Tok Mi di hujung sana hanya tersenyum. Faham sangat perangai anaknya yang seorang ini. Dah dua tiga kali perkara seperti ini di hadapinya. Dulu ada juga beberapa orang datang nak merisik si Atie tu, tapi semuanya gagal ujian peringkat pertama iaitu ujian lisan. Tak kurang juga ada yang terus minta diri bila di jerkah oleh anaknya itu sebaik masing-masing menyampaikan hasrat untuk memperisterikan Nasha Athierah.
            “Saya sayang Nasha Athierah, ikhlas kerana ALLAH. Sebab itu saya ke mari, berjumpa sendiri dengan Untie dan Tok Mi. Saya mahukan satu hubungan pasti yang sah di sisi agama dan undang-undang. Paling penting ianya mendapat restu dari semua terutamanya Untie dan Tok Mi. Untuk itu, saya rela buat apa saja untuk dapatkan restu dan keizinan dari Untie dan Tok Mi, asalkan tidak bertentangan dengan agama dan undang-undang.” Kali ini Ammar Adwan sudah lancar mengatur bicara yang dirangkanya sepanjang malam.
            Yakinnya kata ucapan Ammar Adwan tadi berjaya membuatkan Puan Hayati terkedu seketika.
            “Baiklah, kita mulakan ujian lisan tu sekarang.”ucap Puan Hayati sambil membetulkan duduknya.
            “Dah sedia, Wan?” soal Tok Mi dengan senyuman lebar.
            “Insyaallah,” balas Ammar Adwan.
            Spontan Tok Mi berpaling sambil menekup mulutnya dengan tangan. Cuba menahan tawa yang mahu terburai melihat wajah polos Ammar Adwan yang pastinya tidak menjangka apa yang bakal terjadi nanti.
            “Mak...” mencerun mata Puan Hayati memandang Tok Mi.
            “Yelah,” sedaya upaya Tok Mi mengawal reaksi wajahnya supaya tenang kembali.
            “Mulakan Yati.” Ujar Tok Mi seketika kemudian. Wajahnya juga sudah di buat-buat serius.
            Ammar Adwan makin berdebar-debar.
            “Soalan pertama, ceritakan secara ringkas, padat dan lengkap berkenaan keluarga kamu.” Ujar Puan Hayati.
            “Saya anak kedua daripada 3 orang adik beradik.  Saya ada seorang abang, juga seorang adik lelaki. Ayah saya sudah meninggal dunia. Jadi, saya hanya ada seorang ibu sekarang ni. Abang saya sudah berkahwin dan mempunyai seorang anak perempuan berusia 6 tahun. Kakak ipar saya meninggal dunia sewaktu melahirkan anak saudara saya itu.” Ammar Adwan tenang menjawab.
            “Soalan kedua, apa pekerjaan kamu? Sebagai mak, saya nakkan hidup dan masa depan anak saya terjamin jika dia bersama kamu nanti.” Puan Hayati memandang tepat wajah Ammar Adwan.
            “Saya bekerja sendiri. Menguruskan perniagaan keluarga yang di tinggalkan oleh arwah ayah saya dahulu. Insyaallah, saya mampu menyara anak Untie...” Ammar Adwan membalas pandangan tajam Puan Hayati.
            ‘Ada syarikat sendiri...’ Puan Hayati berkira-kira sendiri. Pastinya lelaki ini sudah mempunyai serba serbi. Jadi soalan seterusnya biarlah lain sedikit.
            “Nanti bawa bukti menunjukkan jawapan kamu itu benar dan boleh di terima.” Ucap Puan Hayati.
            Walaupun agak terkejut, namun Ammar Adwan mengangguk juga.
            “Soalan ketiga, berapa umur kamu?” soal Puan Hayati.
            “29 tahun.” balas Ammar Adwan ringkas.
            ’29? Kenapa lelaki yang ada kerjaya bagus, berharta dan berkemampuan ni kahwin lewat?’ persoalan itu bermain-main di fikiran Puan Hayati.
            “Kamu ada segalanya, rupa, harta, kerjaya...tapi kenapa masih belum kahwin dalam usia begini?” soal Puan Hayati.
            “Saya beri komitmen untuk stabilkan keluarga saya dahulu. Bantu adik bongsu saya berdikari dan habis belajar di samping perniagaan keluarga saya. Ibu saya, ibu tunggal, jadi sudah menjadi tanggungjawab saya untuk melindungi keluarga.”terus terang Ammar Adwan menjawab.
            ‘Bagus. Family man.’puji hati kecil Puan Hayati.
            “Okay. Soalan keempat, dalam ramai anak-anak gadis kat KL tu, kenapa pilih anak Untie?” soal Puan Hayati.
            Ammar Adwan terdiam seketika. Dia perlu bijak mengatur bicara. Bijak dan jujur.
            “Sebab dalam ramai mereka, hanya anak  Untie yang boleh buat saya tersenyum. Dalam ramai-ramai perempuan tu, hanya anak Untie yang buat hati saya tenang. Dalam ramai-ramai perempuan tu, anak Untie yang buat saya ambil keputusan untuk sampai ke sini hari ni.”luah Ammar Adwan dengan muka yang sudah mulai berbahang. Sudah merah padam juga barangkali.
            Puan Hayati terkedu lagi. Entah bagaimana, hatinya dapat merasai kejujuran anak muda di depannya ini.
            “Okay, soalan terakhir. Tugasan paliiinnnnggg susah. Dah sedia?” soal Puan Hayati.
            Ammar Adwan tersenyum lega di dalam hati. Tak sangka dah sampai soalan terakhir. Phew...
            “Sudah,” yakin Ammar Adwan menjawab. Dah sampai soalan akhir ni, bertahan Ad!
            “Nyanyi satu lagu hindustan. Tak kisahlah lagu mana pun.” Puan Hayati berkata selamba.
            “HAH?!!” lagu hindustan? Ammar Adwan hampir saja nak jatuh terduduk ke atas lantai.
            Tok Mi yang hanya diam sedari tadi terus tertawa melihat wajah Ammar Adwan yang beriak terkejut.
            “Tok Mi dah agak, kamu mesti terkejut beruk macam tu,” ucap Tok Mi sambil tersenyum lebar.
            Ammar Adwan terkebil-kebil tak percaya. Sudahlah dia tak tahu mana-mana lagu hindustan pun. Macam mana nak buat ni? Kalau dia nyanyi lagu negaraku boleh tak?
            Ammar Adwan menghela nafas sambil tangan sudah naik mengurut pelipis. Lagu hindustan? Macam mana nak nyanyi ni??
          


________________
Hi:)
1. Ada sesiapa nak tolong nyanyikan lagu hindustan bagi pihak abang ammar? hehe;p
2. Ujian lisan dah nak selesai. apa jadi dengan ujian praktikal pula nnti? hailaaa...haru..haruuu~ hee:P
3. Happy reading pada yang singgah baca LMMS16 ni:)
4.Thanks pada yang drop comments:)

14 comments:

mizz acu said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Kahkahkahkahkah.... Xboley blah untie yatt ni! Hhahahahaha.. Ad xstudy dlu ke pasal untie yatt ni sblm dtg?
Hehehhehe.. Semoga berjaya la ad!

nzlyna'im said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kahahahahahahahaha...sapa mau tolong...lagu hindi 2...kuch2 hota hai j la

Arin Arida said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

bukan tak study, tapi tak sangka bakal mak mertua sampai suruh nyanyi lagu hindustan bagai ha. hehe:D

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Ha..ha...gelak rasa nak tekucil dibuatnye, yela org yg sgt serious tetiba kena nyanyi lagu hindustan mane xtekejut, kesian ammar

mehy said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

haha. lawak betul la . alahai sabar je la dgn ujian bkal mak mrtua tu ammar.

arifuka kashirin said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hahahaha..kelakarlah makcik yati ni..boleh pulak suruh ammar tu nyanyi lagu hindustan..ammmar ko tibai jelah lagu ape2 pun..kak arin,the best!

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

muhjse shaadi karoge...sian abg wan..

CoReTAn HaTi said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

untie yatt the best la... mbahaha
very funny..

Farah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

daripada suruh ammar tu nyanyi lagu hindustan adalah LEBIH BAIK & ELOK kalo di suruh ammar tu MENGAJI AL QURAN... terang2 laa si ammar tu boleh jadi IMAM yang TERBAIK buat anak "UNTIE YATI" tu.... huhuhu

Arin Arida said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hehe. kesian abang ammar terdera buat benda pelik ni ye:P

Farah: chapter kali ni saya buat tergantung. betul ke Untie Yatt tu serius nak mintak ammar nyanyi atau sekadar nak mengusik. Ada persoalan yang bakal terjawab dalam chapter akan datang. Sy dah plan utk next chapter cuma tak sempat nak siapkan je lagi.

anyway, thanks for ur comment;) saya hargai perhatian dan teguran awak:)

cheknie said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

mmg tkjut la ttbe suh nyanyi lgu hndustan plak cm x caye jew untie yatt suh g2..tah2 sje je kot nk test dye...heheheehhehehehe..

Kak zai said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Hahaha....lawak giler untie yatt.....
tabik spring kat ammar ni....berani..hihi...
Kuch Kuch hota hay 1....

idA said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

salam arin..akak setuju ngan farah..pandangan akjak pun sama..bukan mudah untuk menjadi suami dan ketua keluarga..

aqilah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kuang...kuang...kuang...
apapun, mmg best!!!!!!!!!!!!
very very gentleman!!!!!!!!!!!!
followwwwwwwwwwwwwww